To administrator odpowiada za zabezpieczenia systemów — a więc także za to, że pracownik zdołał skopiować dane osobowe na zewnętrzny nośnik

Czy administrator może ponosić odpowiedzialność za błędy w projektowaniu systemów, w których przetwarzane są dane osobowe — na przykład za to, że możliwe było pobranie danych na zewnętrzny nośnik? Czy jednak odpowiedzialność administratora za niestosowanie się do zasady privacy by design jest wykluczona? I, wcale nie na marginesie: czy pracownik, który samodzielnie, wbrew ustalonym przez … Czytaj dalej

Kara za wyciek danych osobowych z serwisu MoneyMan.pl

kara wyciek danych osobowych

Ile zdaniem PUODO powinna wynosić kara za brak zawiadomienia o przypadkowym wysłaniu polisy ubezpieczeniowej do nieuprawnionego odbiorcy? To już wiemy. Jaka zatem może grozić kara za wyciek danych osobowych tysięcy-tysięcy użytkowników serwisu internetowego, brak prawidłowego zabezpieczenia tych danych, brak prawidłowych procedur — można powiedzieć: pewnego rodzaju olejstwo? O tym dowiadujemy się z decyzji Prezesa Urzędu Ochrony … Czytaj dalej

BIP, YT i RODO

BIP YouTube RODO

Czy przepisy o udostępnianiu informacji publicznej, a zwłaszcza prowadzeniu przez zobowiązane podmioty strony internetowej BIP, mogą ograniczać stosowanie przepisów o ochronie danych osobowych? Czy samorząd, który ma ustawowy obowiązek transmitować i utrwalać przebieg obrad rady gminy, może czynić to w serwisie YouTube? Czy jednak działania takie mogą oznaczać ryzyko z punktu widzenia przepisów RODO? (nieprawomocny … Czytaj dalej

Dlaczego ClickQuickNow dostało karę za naruszenie RODO?

ClickQuickNow utrudnianie odwołania zgody

Wczorajsza decyzja w sprawie nałożenia kary za przetwarzanie danych osobowych przez ClickQuickNow poruszyła co najmniej część internetów (chyba najbardziej rozbawiły mnie komentarze w guście „polegli na tym, co jest standardem w branży”) — zatem mamy chyba dobry moment na kilka akapitów analizy uchybień jakich zdaniem Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych dopuściła się spółka (decyzja PUODO … Czytaj dalej

Za co właściwie sklep Morele.net dostał 2,8 mln złotych kary?

fabrycznie zaznaczony ptaszek zgoda

Nałożona na sklep Morele.net kara za wyciek danych osobowych użytkowników wzbudziła znaczne kontrowersje i to po obu stronach barykady. Zdarzają się opinie arcykontrowersyjne (np. ta, że właściwie jest to kara dla ofiary przestępstwa), widziałem także próby przeliczenia kwoty 2,8 mln złotych na liczbę 2,2 mln klientów (daje to ok. 1,02 złotych + VAT od łebka … Czytaj dalej