Czy nałożona na Morele.net kara — po wygranej przed NSA — mogła być wyższa niż wcześniej?

Od dywagacji z cyklu „co mi się dziś wydaje” na temat RODO wolę twarde informacje, dziś jednak przyszedł czas na kilka akapitów o tym dlaczego kara nałożona przez PUODO po korzystnym dla Morele.net wyroku NSA jest wyższa, niż w pierwszej decyzji. Czyli: dlaczego z kwoty 2,8 mln złotych po niespełna pięciu latach zrobiło się 3,8 mln złotych? … Dowiedz się więcej

Identyfikator internetowy używany do targetowania reklam to dane osobowe (wyrok TSUE)

Czy identyfikator internetowy służący do profilowania użytkowników internetu może być traktowany jako dane osobowe? Jeśli profilowanie ma na celu organizację aukcji RTB i dopasowanie reklam do preferencji użytkowników, którzy mogą sterować ustawieniami w sporadycznie wyświetlanym panelu zgód? Czy organizacja będąca twórcą takiego systemu, która sama jednak nie bierze udziału w giełdzie profili może być traktowana jako administrator przetwarzający … Dowiedz się więcej

Wyciek danych osobowych sam w sobie nie jest dowodem wdrożenia kiepskich zabezpieczeń (TSUE)

Administrator naruszający zasady przetwarzania danych osobowych, w szczególności stosujący niewłaściwe metody ich zabezpieczenia, może ponosić odpowiedzialność za skutki ich ujawnienia, to oczywista oczywistość. Czy jednak fakt, że wyciek danych osobowych miał miejsce, jest sam w sobie wystarczającym dowodem, że wdrożone środki zabezpieczenia były nieprawidłowe? Czy to osoba, która dochodzi odszkodowania powinna udowodnić, że administrator nie wywiązał … Dowiedz się więcej

Czy można dostać karę za brak regularnego testowania zabezpieczeń danych osobowych?

Jednym z obowiązków administratora danych osobowych jest stałe monitorowanie wdrożonych środków bezpieczeństwa. Biorąc zatem pod uwagę pogląd, iż nie można dostać kary za wyciek danych, ale kara grozi podmiotowi, którego zaniedbania doprowadziły do wycieku, można zadać całkiem racjonalne pytanie: czy na gruncie RODO kara grozi za brak regularnego testowania zabezpieczeń przetwarzanych danych? I, wcale nie … Dowiedz się więcej

Dlaczego NSA uchylił nałożoną na Morele.net karę za wyciek danych?

A skoro dziś PUODO planuje briefing prasowy poświęcony orzeczeniu NSA uchylającemu karę nałożoną na sklep Morele.net, czas przyjrzeć się co ten wyrok oznacza dla innych podmiotów. Począwszy od sakramentalnego pytania czy administrator odpowiada za to, że był wyciek, czy jednak za to, że dopuścił do wycieku? poprzez wątpliwości czy obowiązkiem jest stosowanie zabezpieczeń odpowiednich (adekwatnych do zagrożeń), … Dowiedz się więcej