Zaprzestanie bezprawnego przetwarzania danych osobowych nie oznacza konieczności umorzenia postępowania przez PUODO

Czy zaprzestanie przetwarzania danych oznacza bezprzedmiotowość postępowania administracyjnego? Czy jednak stwierdzając, że doszło do nieprawidłowego przetwarzania danych osobowych, PUODO może skorzystać z uprawnień naprawczych, nawet jeśli administrator wyprostował problemy? I, wcale nie na marginesie: czy pożyczkodawca może przetwarzać dane klienta po wygaśnięciu zobowiązania, bez jego zgody? nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 24 marca 2021 … Czytaj dalej

Utrudnianie cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych narusza RODO (wyrok w/s ClickQuickNow)

Każdy ma prawo zgodzić się na przetwarzanie jego danych osobowych, to oczywista oczywistość. Każdy ma też zagwarantowane prawo odwołania tej zgody, zaś proces powinien być równie łatwy i przyjazny, jak zgody złożenie. Czy jednak utrudnianie cofnięcia zgody przetwarzanie danych osobowych może być traktowane jako naruszenie przepisów RODO? Czy proste wyrażenie zgody na formularzu internetowym oznacza, że administrator powinien … Czytaj dalej

PUODO nie może wierzyć na słowo jednej ze stron postępowania — a jeśli wierzy na słowo, to musi to uzasadnić

Gołosłowne oświadczenie strony postępowania administracyjnego co do zasady nie mogą być dowodem, ponieważ nie pozwalają na ustalenie prawdy obiektywnej. Zawsze jednak organ powinien dokładnie uzasadnić dlaczego wydał taką a nie inną decyzję — nawet jeśli oznacza to konieczność wyjaśnienia dlaczego dał wiarę słowom jednej strony. Wszystko na przykładzie całkiem ciekawego sporu o to czy można najpierw się zgodzić na przetwarzanie danych danych osobowych … Czytaj dalej

Udostępnienie danych ex-pracownika osobie trzeciej — na potrzeby procesu prowadzonego przeciwko pracownikowi

Czy pracodawca może umożliwić komuś wgląd w dokumentację dotyczącą zatrudnienia, na potrzeby procesu prowadzonego przeciwko pracownikowi? Czy jednak udostępnienie osobie trzeciej danych osobowych z akt pracowniczych oznacza problem z punktu widzenia RODO? I, wcale nie na marginesie: czy PUODO może bezkrytycznie akceptować każde wyjaśnienie stron, czy jednak powinien postarać się prawidłowo wyjaśnić sprawę? (nieprawomocny wyrok … Czytaj dalej

Udostępnienie Poczcie Polskiej danych z rejestru PESEL na potrzeby organizacji „kopertowych” wyborów

A skoro wczoraj gruchnęło, że Najwyższa Izba Kontroli zakwestionowała działania władz związanych z organizacją ubiegłorocznych wyborów prezydenckich, dziś czas na kilka zdań o tym czy otrzymując skargę na udostępnienie Poczcie Polskiej danych z rejestru PESEL (a to na potrzeby organizacji rzekomych „wyborów kopertowych”) PUODO może oceniać, że wszystko było lege artis — i odmawiać wszczęcia w tej … Czytaj dalej