PUODO nie może nakazać udostępnienia danych osobowych internautów — nawet jeśli jest to niezbędne do wniesienia sprawy za zniesławiające komentarze

nakazanie udostępnienia danych osobowych internautów

Czy osoba, która zamierza pozwać autora niepochlebnego — zniesławiającego, znieważającego — komentarza opublikowanego w internecie, może domagać się przekazania przez wydawcę serwisu danych osobowych niezbędnych do prowadzenia batalii sądowej? Czy jednak nakazanie przez PUODO udostępnienia danych osobowych internautów jest niedopuszczalne? (nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 27 listopada 2020 r., II SA/Wa 1542/20). Sprawa dotyczyła … Czytaj dalej

Przetwarzanie danych biometrycznych — odcisków palców dzieci korzystających ze szkolnej stołówki — jest dozwolone

przetwarzanie danych odcisków palców

Czy przetwarzanie danych biometrycznych w postaci odcisków palców dzieci korzystających ze szkolnej stołówki — dla weryfikacji uprawnienia do obiadu, za zgodą rodziców — narusza zakaz przetwarzania danych wrażliwych? Czy odbieranie zgody na przetwarzanie papilariów jest przejawem „zgodomanii”, czy jednak RODO traktuje zgodę na przetwarzanie jako równorzędną przesłankę pozwalającą na przetwarzanie danych osobowych? Czy przetwarzanie danych … Czytaj dalej

PUODO nie może nakazać udostępnienia danych osobowych osobie trzeciej

Czy dopuszczalne jest żądanie przekazania danych osobowych niezbędnych do wytoczenia powództwa o ochronę danych osobowych? Czy udostępnienie danych osobowych w celach procesowych mieści się w uzasadnionym interesie? Czy możliwe jest nakazanie przez PUODO udostępnienia danych osobowych osobie trzeciej, która potrzebuje tych informacji do obrony swego dobrego imienia i reputacji? nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z … Czytaj dalej

Człowiek mówi, że nie wpisywał swoich danych na formularzu internetowym — czy PUODO ma obowiązek prowadzenia pogłębionej inwestygacji?

A skoro jakiś czas temu P.T. Czytelników tak zdenerwowała indolencja śledcza PUODO, który zamiast dociekać prawdy, przerzuca się papierami, dziś czas na kilka akapitów o tym czy skarga na pozyskiwanie danych osobowych z formularza internetowego — jeśli zainteresowany twierdzi, że żadnego formularza nie wypełniał, zaś wyjaśnienia administratora są nieprawdziwe — oznacza, że PUODO powinien przeprowadzić … Czytaj dalej

Kara za brak zgłoszenia i zawiadomienia o naruszeniu ochrony danych osobowych

Brak zgłoszenia zawiadomienia naruszeniu ochrony danych osobowych

A skoro wczoraj było o tym, że warto wczytać się ze zrozumieniem i reagować z sensem na decyzje PUODO — bo karę za naruszenie RODO można dostać nie tylko za wyciek danych — dziś będzie o tym, że za brak zgłoszenia i zawiadomienia o naruszeniu ochrony danych osobowych też grozi kara — zwłaszcza jeśli administrator … Czytaj dalej