Zaprzestanie bezprawnego przetwarzania danych osobowych nie oznacza konieczności umorzenia postępowania przez PUODO

Czy zaprzestanie przetwarzania danych oznacza bezprzedmiotowość postępowania administracyjnego? Czy jednak stwierdzając, że doszło do nieprawidłowego przetwarzania danych osobowych, PUODO może skorzystać z uprawnień naprawczych, nawet jeśli administrator wyprostował problemy? I, wcale nie na marginesie: czy pożyczkodawca może przetwarzać dane klienta po wygaśnięciu zobowiązania, bez jego zgody? nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 24 marca 2021 … Czytaj dalej

Upublicznianie danych o punktach karnych narusza RODO (wyrok TSUE C-439/19)

W wydanym dziś wyroku TSUE stwierdził, że udostępnianie — każdemu, jak leci — danych o punktach karnych uzbieranych przez kierowców za naruszenie zasad ruchu drogowego jest sprzeczne z przepisami o ochronie danych osobowych. wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 22 czerwca 2021 r. w/s Latvijas Republikas Saeima (C-439/19)1) Art. 10 RODO ma zastosowanie do przetwarzania danych osobowych … Czytaj dalej

Firmy dochodzące roszczeń autorskich mogą przetwarzać dane użytkowników sieci p2p — chyba że ich działalność polega na copyright trollingu (C-597/19)

W wydanym wczoraj wyroku TSUE udzielił kilku ciekawych odpowiedzi dotyczących tego czy udostępnianie plików w sieci peer-to-peer może być traktowane jako naruszenie praw autorskich, a także dopuszczalności pozyskiwania adresów IP użytkowników p2p i wystąpienia do operatora telekomunikacyjnego z wnioskiem o przekazanie imienia i nazwiska. W uzasadnieniu pada także fraza, którą tygrysy lubią najbardziej — „copyright trolling” — więc … Czytaj dalej

Utrudnianie cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych narusza RODO (wyrok w/s ClickQuickNow)

Każdy ma prawo zgodzić się na przetwarzanie jego danych osobowych, to oczywista oczywistość. Każdy ma też zagwarantowane prawo odwołania tej zgody, zaś proces powinien być równie łatwy i przyjazny, jak zgody złożenie. Czy jednak utrudnianie cofnięcia zgody przetwarzanie danych osobowych może być traktowane jako naruszenie przepisów RODO? Czy proste wyrażenie zgody na formularzu internetowym oznacza, że administrator powinien … Czytaj dalej

PUODO nie może wierzyć na słowo jednej ze stron postępowania — a jeśli wierzy na słowo, to musi to uzasadnić

Gołosłowne oświadczenie strony postępowania administracyjnego co do zasady nie mogą być dowodem, ponieważ nie pozwalają na ustalenie prawdy obiektywnej. Zawsze jednak organ powinien dokładnie uzasadnić dlaczego wydał taką a nie inną decyzję — nawet jeśli oznacza to konieczność wyjaśnienia dlaczego dał wiarę słowom jednej strony. Wszystko na przykładzie całkiem ciekawego sporu o to czy można najpierw się zgodzić na przetwarzanie danych danych osobowych … Czytaj dalej