PUODO nie może nakazać pracodawcy udostępnienia związkowi zawodowemu danych osobowych pracowników

Czy związki zawodowe mogą domagać się od pracodawcy udostępnienia danych osobowych pracowników na potrzeby referendum strajkowego, a w razie odmowy złożyć skargę do PUODO? Czy w takim przypadku organ może nakazać pracodawcy przekazanie danych personalnych — czy jednak nakazanie udostępnienia osobie trzeciej danych osobowych pracowników firmy jest sprzeczne z RODO? nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie … Czytaj dalej

Czy można domagać się usunięcia z sieci krytycznego artykułu z powołaniem się na prawo do bycia zapomnianym?

Czy prawo do bycia zapomnianym pozwala żądać usunięcia opublikowanego artykułu prasowego, w którym podane są dane osobowe określonego człowieka? Czy jednak klauzula prasowa — przepis pozwalający zwolnić media z obowiązku stosowania niektórych przepisów RODO — wyłącza prawo żądania usunięcia danych? (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 7 września 2021 r., III OSK 2883/21). Orzeczenie dotyczyło skargi … Czytaj dalej

Odrębne zgody na przetwarzanie danych osobowych wymagają odrębnych oświadczeń o cofnięciu udzielonych zgód

Czy administrator może zbierać odrębne zgody na przetwarzanie danych osobowych w określonym celu (np. marketingowym), ale w odniesieniu do różnych obszarów swej działalności? Czy w takim przypadku cofnięcie zgody jest skuteczne w odniesieniu do wszystkich obszarów, czy jednak należy osobno odwołać każdą ze zgód? (wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 21 kwietnia 2021 r., II … Czytaj dalej

Czy podanie adresu strony w postanowieniu administracyjnym narusza RODO?

Czy dopuszczalne jest podanie pełnych danych adresowych strony w postanowieniu administracyjnym? Czy jednak, jako przetwarzanie danych osobowych, powinno podlegać ocenie przez pryzmat RODO? nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 16 kwietnia 2021 r. (II SA/Wa 1715/20)Dane obejmujące miejsce zamieszkania strony są danymi pozwalającymi na identyfikację (odróżnienie) osoby fizycznej, zwłaszcza w sytuacji powszechności danego nazwiska w określonej … Czytaj dalej

Kserowanie dowodu osobistego bez zgody abonenta jest niedopuszczalne

Czy dopuszczalne jest przetwarzanie danych w postaci kserokopii dowodu osobistego klienta, bez jego wyraźnej zgody? Czy usprawiedliwieniem dla przetwarzania tych informacji może być ryzyko powstania roszczeń (klienta wobec firmy, firmy wobec klienta)? Czy jednak przesłanką przetwarzania danych osobowych mogą być tylko konieczność dochodzenia lub obrony przed istniejącymi, a nie potencjalnymi, roszczeniami? wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego … Czytaj dalej