Czy archiwizacja wygasłych umów narusza RODO?

A skoro kilka dni temu padło pytanie czy firmy muszą przez określony czas przechowywać dane klientów, o które później może zagadnąć skarbówka, dziś czas na kilka zdań o tym, czy archiwizacja wygasłych umów jest sprzeczna z RODO — czy jednak podmiot może przetwarzać dane osobowe ex-klientów? (wyrok Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z 17 stycznia 2023 r., II … Czytaj dalej

Czy prośba o „anonimową kontrolę” sąsiada oznacza, że to kontrolujący urzędnicy mają być anonimowi?

A skoro PUODO nałożył 20 tys. zł kary na Prokuraturę Rejonową w G. za brak zgłoszenia naruszenia ochrony danych osobowych — po ich ujawnieniu dziennikarzowi (który sam pomyślał i zanonimizował), dziś czas na kilka akapitów o tym, jak traktować ujawnienie w aktach postępowania administracyjnego danych osoby, która stroną w sprawie nie jest? I, wcale nie na marginesie: … Czytaj dalej

Podważanie prawomocnych wyroków jest niedopuszczalne — zatem PUODO nie może nakazać wstrzymania orzeczenia NSA

A skoro niedawno było o tym, że wytknięcie PUODO braku powołania biegłego w toku postępowania nie jest zamachem na niezależność tego organu, dziś czas na kilka akapitów o tym, że moc wiążąca prawomocnego orzeczenia sądu administracyjnego oznacza, że PUODO nie może podważać wyroków NSA — w tym zakazywać upubliczniania dokumentów, w których zawarte są dane osobowe funkcjonariuszy publicznych. … Czytaj dalej

Czy sąd odpowiada za brak anonimizacji wyroku opublikowanego w internecie?

Czy brak anonimizacji opublikowanego w internecie wyroku oznacza naruszenie prywatności strony, której dane osobowe zostały w ten sposób ujawnione? Jeśli sprawa dotyczyła powołania tej osoby na „stanowisko urzędowe”? Czy w takim przypadku sąd może ponosić odpowiedzialność odszkodowawczą za wyrządzoną krzywdę? (nieprawomocny wyrok SO w Warszawie z 5 grudnia 2022 r., XXV C 559/22). Sprawa zaczęła … Czytaj dalej

Przetwarzanie danych pracowników podczas wideokonferencji — na przykład transmisji lekcji — podlega pod RODO (TSUE)

W wydanym wczoraj wyroku TSUE stwierdził, że przetwarzanie danych osobowych pracowników wykonujących swe obowiązki w formie wideokonferencji podlega przepisom o ochronie danych osobowych — zatem nie zawsze wymaga wyrażenia przez nich zgody. wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 30 marca 2023 r. w/s Hauptpersonalrat der Lehrerinnen und Lehrer beim Hessischen Kultusministerium vs. Minister des Hessischen Kultusministeriums (C-34/21)1) … Czytaj dalej