Kiedy weszło w życie RODO — czyli czy Kościelny IOD może nadzorować przetwarzanie danych osobowych parafian?

Czy przetwarzanie danych osobowych przez Kościół katolicki powinno podlegać nadzorowi świeckiego PUODO, czy jednak może się tym zajmować Kościelny Inspektor Ochrony Danych Osobowych? A może zależy to od daty wejścia w życie RODO — co nastąpiło dwa lata przed pamiętnym majem 2018 r. — zatem może władze kościelne całkowicie się spóźniły z przyjęciem swojej regulacji? … Czytaj dalej

PUODO nie może zajmować się apostazją

Wierny dokonuje apostazji z łona Kościoła katolickiego, proboszcz ignoruje ów akt i odmawia dokonania wpisu o apostazji w księgach parafialnych i wydania aktu apostazji — czy na odmowę uwzględnienia aktu apostazji przysługuje skarga do PUODO? (nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 14 grudnia 2021 r., II SA/Wa 339/21). Sprawa zaczęła się w lutym 2016 r. … Czytaj dalej

Apostazja podlega prawu kościelnemu — przeto nie można skarżyć do PUODO przetwarzania danych osobowych przez proboszcza

Czy apostazja, jakkolwiek widzi ją osoba zainteresowana, oznacza usunięcie danych osobowych ex-wiernego ze spisów kościelnych? Czy jednak akt apostazji podlega prawu kościelnemu, zatem prawo państwowe nie może służyć do oceny jego skuteczności? I świecki organ nie może nadzorować przetwarzania danych osobowych przez proboszczów? (nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 5 marca 2021 r., II SA/Wa … Czytaj dalej

Czy RODO mówi coś o danych osobowych członków kościołów?

"Gmina wolna ideologii LGBT"

Ubiegłoroczne Boże Ciało mogło przebiec pod hasłem testowania darmowego roamingu oraz dywagacji o tym czy procesja podlega przepisom o ruchu drogowym — dziś tematem nr 1 jest oczywiście RODO, zatem nie sposób pominąć jeszcze jednego ciekawego pytania: czy RODO reguluje sposób w jaki przetwarzane są dane osobowe wiernych? Odpowiedź przynosi art. 91 RODO, który dopuszcza … Czytaj dalej