Czy audyt przeprowadzony w toku uzyskania certyfikatu ISO/IEC 27001 potwierdza prawidłowość przetwarzania danych osobowych?

Każdy administrator danych osobowych ma obowiązek wdrożenia prawidłowych środków technicznych i organizacyjnych służących ich zabezpieczeniu, to oczywista oczywistość. Pewnego rodzaju „wytrychem” jest uzyskanie odpowiedniego certyfikatu potwierdzającego prawidłowość procedur. Czy można powiedzieć, że warunek ten jest spełniony w momencie przeprowadzenia audytu procesów przetwarzania? Jeśli audyt zaledwie wskazuje co jest do zrobienia? Czy liczy się dopiero certyfikat … Dowiedz się więcej

Czy naruszenia „sprzed RODO” należy oceniać w/g RODO?

Czy sprawy „sprzed RODO” można oceniać według przepisów RODO? Jeśli doszło do błędu, którego skutkiem jest powtarzający się, comiesięczny wyciek danych? Czy jednak zastosowanie RODO do naruszeń wcześniejszych wyklucza brak podstawy prawnej — a prawodawcy, który nie zdecydował się wyjaśnić kwestii intertemporalnych, poprawiać nie wolno? (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 9 kwietnia 2026 r., III … Dowiedz się więcej

Czy prawo dostępu do danych pozwala domagać się nazwisk osób upoważnionych przez administratora?

Każdy ma prawo uzyskać wiedzę o sposobach i celach przetwarzania jego danych osobowych, w tym odbiorcach danych. Czy zatem wynikające z art. 15 ust. 1 RODO prawo dostępu obejmuje informacje o nazwiskach osób przetwarzających dane w imieniu administratora? Czy jednak osoba upoważniona do przetwarzania nie jest odbiorcą danych? wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE z 22 czerwca 2023 … Dowiedz się więcej

Co było, a nie jest, nie pisze się w rejestr (czyli czy można się jeszcze skarżyć na naruszenie „sprzed RODO”?)

Czy można wnieść skargę naruszenie „sprzed RODO” — po wejściu w życie RODO? Czy jednak aktualne przepisy o ochronie danych osobowych stosuje się tylko do zdarzeń aktualnych? (wyrok Naczelnego Sądu Administracyjnego z 19 kwietnia 2023 r., III OSK 6697/21). Sprawa zaczęła się od złożonej w czerwcu 2018 r. skargi na nieuprawnione przekazanie — w 2013 r. … Dowiedz się więcej

Czy Kościół katolicki „stosował zasady” przetwarzania danych osobowych przed RODO?

Przepisy RODO gwarantują kościołom i związkom religijnym autonomię w przetwarzaniu danych osobowych wiernych, pod warunkiem, że organizacja stosowała wcześniej jakieś reguły ochrony danych osobowych, a następnie dostosowała je do RODO. Polskie władze kościelne przyjęły stosowny dekret już po wejściu rozporządzenia 679/2016 — czy to oznacza, że przetwarzanie danych przez parafie powinno podlegać prawu państwowemu? Czy jednak jako „zasady … Dowiedz się więcej