„Klauzula prasowa” nie wyklucza „prawa do bycia zapomnianym” — ale wyklucza analizę legalności przetwarzania danych osobowych przez wydawcę prasowego

klauzula prasowa

„Klauzula prasowa” to (znana już wcześniej) reguła wyłączająca działalność prasową spod restrykcyjnych wymogów RODO — prawodawca wyszedł bowiem z założenia, że wolność wypowiedzi i informowania powinna czasem brać górę nad prywatnością jednostki. Tak rozumiana „klauzula prasowa” nie wyłącza wprawdzie stosowania przepisów o „prawie do bycia zapomnianym”, przeto co do zasady możliwe jest żądanie usunięcia danych … Czytaj dalej

Przetwarzanie danych osobowych w aktach sądowych nie podlega nadzorowi PUODO

przetwarzanie danych osobowych wymiar sprawiedliwości 

Czy sąd może przetwarzać dane osobowe w aktach prowadzonych spraw? Czy wizerunek osoby fizycznej może stanowić jej dane osobowe? Czy przetwarzanie danych osobowych przez wymiar sprawiedliwości podlega RODO — i czy sposób przetwarzania może oceniać Prezes UODO? (nieprawomocny wyrok WSA w Warszawie z 29 sierpnia 2019 r., II SA/Wa 633/19). Orzeczenie dotyczyło wniesionej do PUODO … Czytaj dalej

Analiza oświadczenia ClickQuickNow w/s decyzji PUODO

ClickQuickNow utrudnianie odwołania zgody

Publikując polemikę ClickQuickNow sp. z o.o. dotyczące wydanej przez Prezesa UODO decyzji (ZSPR.421.7.2019) obiecałem odniesienie się do uwag i zarzutów spółki. Dziś zatem kilka akapitów o tym czy skomplikowana procedura cofnięcia zgody na przetwarzanie danych osobowych może być traktowana jako naruszenie RODO? Dlaczego ClickQuickNow dostało karę za utrudnianie odwołania zgody? Czy można ignorować „puste” wiadomości, … Czytaj dalej

Dlaczego ClickQuickNow dostało karę za naruszenie RODO?

ClickQuickNow utrudnianie odwołania zgody

Wczorajsza decyzja w sprawie nałożenia kary za przetwarzanie danych osobowych przez ClickQuickNow poruszyła co najmniej część internetów (chyba najbardziej rozbawiły mnie komentarze w guście „polegli na tym, co jest standardem w branży”) — zatem mamy chyba dobry moment na kilka akapitów analizy uchybień jakich zdaniem Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych dopuściła się spółka (decyzja PUODO … Czytaj dalej

Prawo do zapomnienia dotyczy tylko europejskich wyszukiwarek internetowych (wyrok TSUE C-507/17)

udostępnienie adresu osoby naruszającej prawo autorskie

A skoro wczoraj było o tym, że wczoraj TSUE stwierdził, że wyszukiwarki internetowe muszą stosować się do RODO także w przypadku przetwarzania danych wrażliwych, to dziś czas na kilka akapitów o tym, że wczoraj TSUE orzekł, że europejskie prawo do zapomnienia nie obejmuje wszystkich (tzn. pozaeuropejskich) wersji wyszukiwarki. wyrok Trybunału Sprawiedliwości EU z 24 września … Czytaj dalej